HILLEVLIET 139 + EEMSTEIN 23 ROTTERDAM

HET AANBOD
Het aanbod betreft een markant kerkgebouw aan de Hillevliet 139 en de bijbehorende, vrijstaande woning aan de Eemstein 23 te Rotterdam. Beide panden zijn gebouwd in 1929 en zijn van grote architectonische waarde.

De kerk is na de oplevering in gebruik genomen door de Hersteld Apostolische gemeente maar vormt als sinds 1994 de thuisbasis voor een Rotterdams korps van het Leger des Heils.


DE KERK
De eerste modernistische kerk in Nederland was uniek in zijn soort tot omstreeks 1950 en springt nog altijd in het oog. De functionele en efficiënte bouwstijl welke kenmerkend zijn voor het modernisme komt niet alleen aan de buitenzijde naar voren, maar zeker ook in het interieur.

Begane grond
Binnenkomst in hal/bijeenkomstruimte met toegang tot de grote zaal en de toiletruimtes.

Kerkzaal
De kerkzaal is voorzien van een prachtige daglichtinval door de kenmerkende glas-in-lood ‘bovenlichten’. Vanuit de kerkzaal is er toegang tot gang. Vanuit de gang kan de pantry, de kantoorruimte/ consistoriekamer, de bedrijfsruimte, diverse opslag/cv-ruimten en de hal met trap naar de eerste verdieping worden bereikt.

Diverse ruimtes
De drie kantoor-/, bedrijfs-/, en opslagruimtes op de begane grond zijn stuk voor stuk groot genoeg om voor diverse doeleinden in gebruik te worden genomen.

Pantry
De eenvoudige pantry is voorzien van opstelplaatsen voor diverse apparatuur, zoals een vrijstaand model gasfornuis, een koel-/vriescombinatie en een vaatwasser. De pantry wordt middels een boiler van warm water voorzien.

Toiletruimtes
De sanitaire ruimtes bestaan uit een toiletgroep voor heren (1x staande closetpot en 3 x urinoir), een toiletgroep voor dames (2x staande closetpot) en een invalidentoilet (voorzijde van het gebouw).

Eerste verdieping
Grote bijeenkomstruimte op het balkon van de kerk. Deze ruimte kan uit het zicht van de zaal worden onttrokken door een groot gordijn en kent een oppervlakte van 103 m2 (BVO). Deze bijeenkomstruimte kan prima gebruikt worden voor de samenkomst van een (kleinere) groep bezoekers, als riant kantoor, of als ruime opslag.

Buiten
De vanuit de tuin te bereiken berging biedt plaats genoeg voor het stallen van allerhande spullen.


DE WONING

De bij de kerk behorende woning is een vrijstaand woonhuis (tevens 1929) welke beschikt over een ruime woonkamer, 3 slaapkamers en een ruime stadstuin.

Begane grond
Binnenkomst in hal met toegang tot de woonkamer, de keuken, het toilet en de trap naar de eerste verdieping.

Woonkamer
De woonkamer is riant bemeten en kent een behoorlijke dosis daglicht door de grote raampartijen aan de zijgevel van de woning. Openslaande deuren geven toegang naar de tuin.

Keuken
De eenvoudige keuken is voorzien van diverse inbouwapparatuur zoals een kookplaat, een inbouwoven en een vaatwasser. Tevens bevindt zich hier de opstelplaats voor de wasmachine.

Toilet
De keurige toiletruimte is voorzien van een zwevende closetpot en een fonteintje.

Eerste verdieping
Overloop met toegang tot de drie slaapkamers.

Slaapkamer 1
Ruime, lichte slaapkamer voorzien van een vaste kast en een praktische wastafel.

Slaapkamer 2
De tweede slaapkamer is vrijwel identiek aan de eerste slaapkamer en kent eenzelfde wastafel en vaste kast.

Slaapkamer 3
De derde slaapkamer is de kleinste van de drie en leent zich perfect voor gebruik als kinderkamer/ thuiswerkplek.

Badkamer
De badkamer is voorzien van een douchehoek en een badmeubel met wastafel en spiegel. Een lichtkoepel voorziet de ruimte van meer dan voldoende daglicht.

Tuin
De deels ommuurde tuin kent riante proporties en een ligging op het zuidoosten.


DE ARCHITECT
De kerk en de woning zijn beroemde werken van de bekende architect J.J.P. Oud (1890-1963).

Jacobus Johannes Pieter Oud was een Nederlandse architect die naam en faam maakte als medeoprichter en lid van De Stijl, het Nederlandse equivalent van het Duitse Bauhaus. De Stijl werd in 1917 opgericht als tijdschrift, maar ontwikkelde zich snel daarna tot kunstenaarsgroep met prominente leden als Bart van der Leck, Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld, met wie Oud tot aan zijn dood bevriend is gebleven.

Als architect in dienst van het Gemeente Woningbedrijf Rotterdam kreeg Oud de opdracht om sociale woningbouw te ontwerpen in meerdere wijken van Rotterdam, met als doel de lagere arbeidersklasse een betere woonomgeving te bieden. Eén van de wijken die Oud onder handen nam was De Kiefhoek.

Het is in één oogopslag duidelijk dat de kerk aan de Hillevliet tot zijn oeuvre kan worden gerekend, met de kubistische vormen, de strakke lijnen en de primaire kleuren die het pand slechts in details sieren. Het ‘geen opsmuk, maar functie’ van Oud gaat wat ons betreft dan ook nergens méér hand in hand dan hier in Rotterdam met het alom bekende credo ‘geen woorden, maar daden’.
De kerk en het woonhuis vormen architectonische parels welke tot op de dag van vandaag gewaardeerd worden in binnen- en buitenland.


KADASTRALE GEGEVENS/ BESTEMMING
- Het aanbod is kadastraal bekend onder: Charlois F 2444 (CLS00 F 2444).
- De geldende bestemming van het kerkgebouw is: MAATSCHAPPELIJK 2
- De geldende bestemming van het woonhuis is: WONEN
- Beide panden zijn aangemerkt als Rijksmonument.


GROOTTE
Ten behoeve van de verkoop zijn er meetrapporten opgesteld. In het meetrapport van het kerkgebouw valt een Bruto Vloeroppervlakte (BVO) van 713 m2 te lezen met een verhuurbare oppervlakte (VVO) van in totaal 589 m2. De VVO is als volgt onderverdeeld:
- 433 m2 bedrijfsruimte;
- 16 m2 kantoorruimte;
- 45 m2 verkeersruimte;
- 95 m2 toilet/,- facilitaire/, -techniekruimte.

Uit het meetrapport van de woning aan de Eemheide komen de volgende metrages naar voren:
- 109 m2 gebruiksoppervlakte (wonen);
- 128 m2 bruto vloeroppervlakte;
- 405 m3 bruto inhoud.


DE BUURT
De Hillevliet en de Eemstein liggen in de Rotterdamse buurt De Kiefhoek, een tussen 1928 en 1930 opgetrokken buurt in de deelgemeente Feyenoord. Het bijzondere buurtschap is onderdeel van de multiculturele wijk ‘Bloemhof’ en geniet internationale bekendheid vanwege de kenmerkende architectuur.


BEREIKBAARHEID
Vanuit de wijk zijn veel stadse voorzieningen goed te bereiken en vice versa. Komen jouw bezoekers uit het centrum van Rotterdam? Het openbaar vervoer brengt ze met de tram en bus in een mum van tijd tot praktisch voor de deur. Gasten uit omliggende dorpen en steden kunnen jouw organisatie ook gemakkelijk vinden met de A15 en A16 binnen een straal van 5 kilometer.


PARKEREN
Er bevinden zich openbare parkeergelegenheden in de directe omgeving.


VRAAGPRIJS
De kerk en de pastorie worden gezamenlijk aangeboden voor een vraagprijs van € 950.000 k.k.


BEZICHTIGEN
Ben jij op zoek naar een functionele basis passend binnen de mogelijkheden voor je (religieuze) organisatie? Neem dan contact op met onze erfgoedadviseur op 088 - 166 95 00 voor het maken van een afspraak.


IN HET KORT:
- Bouwjaar panden: 1929
- Rijksmonumentaal
- BVO kerk: 713 m2
- VVO kerk: 589 m2
- Gebruiksoppervlakte pastorie: 109 m2
- Bruto inhoud pastorie: 405 m3
- Vraagprijs: € 950.000 kosten koper
- Aanvaarding in overleg

 

Klik hier voor de brochure!





Reliplan Nederland

Raadhuisplein 4, 2914 KM Nieuwerkerk aan den IJssel
E info@reliplan.nl
T 088-1669500

Contact

Reliplan Nederland  -  Raadhuisplein 4 - 2914 KM Nieuwerkerk aan den IJssel 

Tel: 088 166 9500  -  E-mail: info@reliplan.nl


Volg ons